Een grote verandering voor zowel werknemers als werkgevers werd aangekondigd door Vincent Van Quickenborne (Open VLD). De politici luisterden, naar eigen zeggen, naar de vraag van de Belgische handelaars én van de studenten die vroegen om een uitbreiding van werkuren alsook een uitbreiding van de flexi-jobs.

Zo was er onder andere Kortrijkse horecaondernemer, Hannes die via LinkedIn een oproep deed en aandacht vroeg voor de nijpende vraag van de handelaars om het plafond voor jobstudenten op te trekken. 

De regering had een lang overleg vooraleer ze tot een besluit kwamen, maar de uitbreiding komt er wel degelijk voor beiden vanaf januari 2023. 

De vraag is natuurlijk: Wat houden die veranderingen nu concreet in voor jou? 


Meer werkuren voor jobstudenten

"Gevraagd en gekregen" zo kondigde minister Van Quickenborne aan dat er een verandering komt in toegestane werkuren voor jobstudenten. Die vraag kwam er vooral vanuit de horecasector en handelaars die na de coronacrisis nu opnieuw met de handen in het haar zitten door de energiecrisis. 

Tot nu toe kon je als student 475 uur werken zonder hierop belast te worden. Vanaf het 476ste uur moet je hogere sociale bijdragen betalen. Dan betaal je dus 13,07% van je loon in plaats van 2,71% als je binnen de toegestane uren blijft. Afhankelijk van je woonplaats in Vlaanderen, Brussel of Wallonië kan je dan ook kindergeld verliezen. 

Vanaf januari zullen studenten nu dus 600 uur mogen presteren in plaats van die 475 uur zonder dat zowel werkgever als werknemer meer aan sociale bijdragen moeten betalen. Ook zal dit geen invloed hebben op het kindergeld die de ouders ontvangen. 

Dit is dus een win voor zowel werkgevers als studenten die graag meer willen werken. 

 


Uitbreiding voor flexi-jobs

Ook voor de flexi-jobbers onder ons is er goed nieuws! De sectoren waar je tot nu toe aan de slag kon onder het flexi-job statuut was enorm beperkt. Hier komt gelukkig verandering in. 

Vanaf januari 2023 wordt het mogelijk om, naast de horeca en detailhandel, ook in volgende sectoren te werken als flexi-jobber: 

  • Landbouw
  • Sport
  • Cultuur & evenementen
  • Zorg 

Zeker een welgekomen regel om zowel de handelaars als de werknemer doorheen een moeilijke periode te steunen. AbsoluteYOU volgt het nieuws verder op en houdt je op de hoogte welke invloed dit zal hebben op je payroll.

1
3

Neem contact met ons op

Graag op de hoogte blijven van onze werking of benieuwd naar de nieuwste verschuivingen in payrolling? Blijf on-top-of-things met onze nieuwsbrief

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.