De inflatie waarmee we te maken krijgen de komende maanden geeft je misschien wel kopzorgen. Een inflatie van meer dan 9% en facturen die stijgen, gaat aan niemand ongemerkt voorbij. Wie inflatie zegt, zegt ook loonsverhoging of toch in de meeste gevallen. Het Federaal Planbureau, die prognoses maakt in verband met de indexeringen, gaf naar aanleiding van de afgelopen maanden ook nieuwe gegevens vrij voor het komende jaar.
Vanaf januari 2023 mogen we ons verwachten aan een enorm snelle en hoge loonindexering, sommigen noemen het zelfs historisch hoog in vergelijking met de afgelopen 10 jaar.

 

Indexeringen, wat betekent het? 

Het Federaal Planbureau houdt de spilindex in het oog en maakt op basis daarvan ook prognoses i.v.m. loonstijgingen. De spilindex toont aan hoe duur het leven zal worden. Als prijzen stijgen & het leven dus duurder wordt, dan stijgen sowieso de sociale uitkeringen en lonen van overheidspersoneel met 2%. 
In de privésector gebeurt dit niet automatisch. Elke sector heeft hier namelijk een eigen tijdstip voor. Ook het percentage van indexering kan enorm verschillen naargelang de sector waarin je bent tewerkgesteld. Indien er een jaarlijkse loonindexering is zoals in de horeca gebeurt dit vaak op 1 januari. Andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de bouw, indexeren dan weer per kwartaal. 

 

Voor wie?

Sociale uitkeringen en lonen van overheidspersoneel ondergingen al verschillende stijgingen de afgelopen periode. Binnenkort volgen ook andere sectoren. Het Federaal Planbureau voorziet een mogelijke indexering van 10% op 1 januari 2023 voor enkele sectoren. Dit is onder andere voor aanvullend paritair comité bedienden (PC 200), horeca (PC 302) en arbeiders in de voedingsnijverheid (PC 118). 

Ben jij geen werknemer, maar wel werkgever? Dan moet je er dus rekening mee houden dat de loonkost zal stijgen voor jouw bedrijf. 

Al is er wel enige twijfel als de indexeringen effectief zullen doorgaan of misschien gedeeltelijk worden uitgesteld op vraag van werkgeverfederaties. Men wil ervoor zorgen dat de loonkost onder controle blijft alsook dat niet te veel bedrijven over kop gaan door alle enorme prijsstijgingen van de afgelopen periode.

1
Image

Neem contact met ons op

Graag op de hoogte blijven van onze werking of benieuwd naar de nieuwste verschuivingen in payrolling? Blijf on-top-of-things met onze nieuwsbrief

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.